A magas vérnyomás általában nem okoz semmilyen tünetet. Csak akkor jelentkezhetnek tünetek, ha a nyomás nagyon magas. A magas vérnyomás (hipertónia) azt jelenti, hogy a test artériáiban a nyomás magasabb, mint a normál érték. A magas vérnyomás önmagában nem számít betegségnek, de megterhelő tényező a szív számára, és többek között stroke és szívroham kialakulásának kockázatát hordozza.

A vérnyomást két szám jelzi, melyeket perjel választ el: túlnyomás és alulnyomás. Túlnyomás a nyomás az artériák, amikor a szív összehúzódik (szisztolés nyomás). Az alulnyomás a nyomás az artériák között a szívdobbanások (a diasztolés nyomás). Így a vérnyomás 150/90 azt jelenti, hogy a vérnyomás 150 a legmagasabb és 90 a legalacsonyabb.

Mi az a magas vérnyomás?

Mi az a magas vérnyomásA magas vérnyomás (hipertónia) általában nem okoz semmilyen specifikus tünetet, amíg tartós károsodás (szövődmények) nem következik be. Néhányukat enyhe fejfájás, fokozott álmosság, enyhe szédülés és visszatérő orrvérzés gyötri. Az emberek, akik másodlagos hipertónia, azaz, egy másik betegség okozza a magas vérnyomás, általában más tünetek, attól függően, hogy melyik betegség alatt.

Ha önnek nagyon magas a vérnyomása (hipertóniás krízis), súlyos fejfájást, zavartságot, egyensúlyproblémákat, hányingert és hányást észlelhet. Ez ritka. A magas vérnyomás általában nem akut állapot. Főszabály szerint, lehet járni több évig, mielőtt problémák merülnek fel, de ha az állapot nem észlelhető, és kezelni, akkor végül maradandó károsodás (szövődmények) az erek fordulnak elő. Az ilyen sérülések különböző szervekben is előfordulhatnak,de általában a szív, a vese, a tüdő és az agy szenved.

Egészségügyi szövődmények

Egészségügyi szövődményekA szívnek kell létrehoznia a magas nyomást azáltal, hogy minden ütésnél erősen összehúzódik. Ez magában foglalja a nagy extra munka, hogy idővel adhat a megnagyobbodott szív. Ahogy a szív növekszik, a funkció egyre rosszabb lesz. A végén, szívelégtelenség fordulhat elő, egy olyan állapot, amikor a szív nem képes pumpálni elég vért a testbe. A vér felhalmozódik a tüdőben, és az eredmény a víz a tüdőben. A szívelégtelenség tünetei: légzési nehézség, fáradtság és gyengeség, szívdobogásérzés és étvágytalanság.

Az erek folyamatos magas nyomása önmagában károsítja az érfalakat. Ezen kívül, magas vérnyomás fő oka a mész betétek (atherosclerosis) az artériák. Az Atherosclerosis az erek összehúzódását és a véráramlás csökkenését eredményezi. Ennek eredményeként a test szövetei és szervei nem kapnak elég oxigént. Ez angina pectorishoz (angina) vagy szívrohamhoz vezethet.

Angina pectoris

Angina pectorisAz angina pectoris, úgy érzi, egy nyomja, szorító érzés a mellkas, amely gyakran sugárzik a bal karba, vagy fel felé a nyaka. A panaszok angina rövid távú (kevesebb, mint 15-20 perc). A tünetek általában akkor jelentkeznek, ha a straining, és adja fel a nyugalmat.

Miokardiális infarktusban a szív izomsejtjei olyan kevés oxigént kapnak, hogy meghalnak. A szívroham általában súlyos, szoros vagy nyomasztó mellkasi fájdalmat okoz, ami gyakran sugárzik a karra vagy az állkapcsra. A fájdalom hosszadalmas,és általában nem enyhül a pihenés. Ezen kívül hányinger, hányás, légzési nehézség, szorongás és aggodalom gyakran fordul elő.

Hypertonia is növeli a stroke. A Stroke – ot az agyi erek vagy eltömődnek, vagy vérezni kezdenek. A tünetek attól függően változnak, hogy ez hol fordul elő az agyban, és mekkora területet érint. Néhányan rövid távú álmosságot tapasztalnak, néhányan elveszítik a végtagok erejét, míg mások elveszíthetik a beszédképességet. A nagy stroke eszméletvesztéshez és kómához vezethet, és életveszélyes lehet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *